Nederland – Oeganda

Welkom op janverboom.org . Via deze site zal ik u op de hoogte houden van de WK Kwalificatiewedstrijden die het Nederlands Cricket Team gaat spelen in Nieuw-Zeeland. Daarnaast kunt u mij volgen via Twitter @janverboom, @kncb.

2015 Cricket World Cup Kwalificatiewedstrijden in Nieuw-Zeeland

Nederlands Cricket Team start met overwinning op Oeganda

Het Nederlands Cricket Team heeft haar openingswedstrijd tegen Oeganda met overtuigende cijfers gewonnen. Oeganda scoorde 151 runs uit 46.1 overs (all-out), Nederland scoorde had 31 overs nodig om een totaal van 155 runs op het scorebord te krijgen en met 7 wickets verschil te winnen.

Captain Peter Borren verloor de toss en Oeganda verkoos te batten. Voor Nederland was het de eerste keer dat het tegen Oeganda speelde. Openingsbatsmen Roger Mukasa en Abram Mutyagaba hadden een solide partnership opgezet van 76 runs door zorgvuldig te batten. Geduld was het credo waarmee de Nederlandse bowlers van start gingen en uiteindelijk werd dit beloond met de val van het eerste wicket na 16.5 overs toen Mukasa (lbw) uitging op bowlen van Michael Swart. Swart bowlde sterk (10/28/2) en wist het runrate van Oeganda gestaag naar beneden te krijgen. En ook dankzij tight bowlen van Michael Rippon en solide batten van Wesley Baresi en Peter Borren wist Nederland de wedstrijd overtuigend te winnen. Het Nederlands Elftal kwam verrassend sterk voor de dag. Voorafgaand aan het toernooi had het team twee mindere warm up wedstrijden afgeleverd tegen Canada en de Verenigde Arabische Emiraten.

Na de twee door Swart genomen wickets was het de beurt aan de voor Sussex uitkomende spinbowler Michael Rippon, die in korte tijd drie wickets wist te pakken en slechts 15 runs tegen kreeg in zijn tien overs. Mudassar Bukhari werd vervolgens ingezet om verder door te drukken, waar hij inderdaad in slaagde. De Oegandese batslieden Davis Karashani en Frank Nsubuga verlieten het strijdtoneel in een en dezelfde over. Hierna was het in feite een gelopen race, Oeganda wist tot een totaal van 152 all-out te komen uit 46.1 overs.

Nog voor de lunch mocht Nederland aan bat. Stephan Myburgh ging voortvarend van start en kwam tot een totaal van 22 runs uit 12 ballen. Michael Swart en Wesley Barresi kwamen tot een partnerschap van 35, voordat Swart uitging na een ongelukkige top edge.

Captain Borren wist samen met Wesley Barresi de aanval van Oeganda te ontregelen en droegen beiden met 50 runs bij aan de overwinning. Borren ging nog uit toen was de overwinning feitelijk al binnen was. Barresi zette de kroon op zijn sterke batten door de wedstrijd in stijl te eindigen met een fantastische zes. Hiermee hielp hij het team aan de eindoverwinning met nog 119 ballen te gaan.

Captain Peter Borren was blij met de overwinning van zijn team. Borren: “We zijn goed geacclimatiseerd omdat we hier vroeg naar toe gereisd zijn. Inmiddels zijn we gewend aan de omstandigheden en merken we niets meer van de lange reis. Vandaag troffen we een ideale tegenstander. Om eerlijk te zijn, Oeganda is niet een van de sterkste landen maar voor ons was het gunstig om juist tegen hun te beginnen. We hebben een goede start nodig om in ons spel te komen. Het liep vandaag heel goed, dit ondanks de matige twee oefenwedstrijden die we voorafgaand aan dit toernooi hebben gespeeld, waardoor er her en der de nodige scepsis heerste. Maar toen het erom ging, stonden er we er als een team. Ik ben verheugd over het resultaat van vandaag. Na 15 overs domineerden we de wedstrijd, dankzij het sterke bowlen van Michael Swart en Michael Rippon. Rippon is zeer terecht tot Man of the Match uitgeroepen. Daarnaast heeft Wesley Barresi weer eens laten zien een geweldige batsman te zijn, ik denk dat we nog veel meer van hem gaan horen dit toernooi.”

Voor alle wedstrijdstatistieken van Nederland vs Oeganda, kijk op http://www.icc-cricket.com/cricket-world-cup/match/cwcq-2014/11