The day after…

2015 World Cup Kwalificatiewedstrijden in Nieuw-Zeeland

Eric Szwarczynski vertelt over zijn 129 runs

In de gewonnen wedstrijd tegen Papoea Nieuw-Guinea maakte openingsbatsman Eric Szwarczynski een score van 129 uit 155 ballen not out. Szwarczynski legde daarmee de basis voor de Nederlandse overwinning en deed precies wat coach Anton Roux gevraagd had aan zijn top batting order: bouw aan partnerships en blijf geconcentreerd en solide batten.

Pukekura Park, 9.45 uur

De warming-up van het Nederlands Team is in volle gang als Mickey Swart apart getest wordt door Amol Muzumdar, de Indiase batting coach. Gekeken wordt of Swart kan spelen. Op de training van zaterdag kreeg hij een bal ongelukkig op zijn rechterwijsvinger waardoor deze kneusde en veel pijn veroorzaakte. Swart kan zijn bat vasthouden maar hoe zal het batten hem vergaan, de vinger is ingetaped.

9.50 uur: Roux roept Eric Szwarczynski bij zich en zegt dat hij speelt. De geblesseerde vinger van Swart blijkt te veel pijn te geven, spelen is geen optie, want de betreffende vinger is ook nog eens zijn ‘spinning’ finger.

Hoe heb je dit kwalificatietoernooi tot op heden ervaren?

“Ik was teleurgesteld over het feit dat ik nog niet gespeeld heb. We hebben een aantal gelijkwaardige, goede spelers en de keuze wordt door de coach gemaakt. In de twee oefenwedstrijden voorafgaand aan het toernooi heb ik matig gespeeld, in feite heb ik mezelf te weinig laten zien en te weinig runs gemaakt. Als je dan niet opgesteld wordt ga je op zoek naar de oorzaak; waarom word ik niet opgesteld, wat doe ik verkeerd, wat kan ik verbeteren. Maar uiteindelijk moet je uitgaan van je eigen kracht en je talenten, die basis ligt er. En dan is het een kwestie van afwachten.”

Hoe voelde je je die ochtend in de wetenschap dat je niet zou spelen?

“Ik hoorde tijdens het ontbijt dat ik niet zou spelen. Toen ben ik ga nadenken wat ik voor de andere spelers in hun voorbereiding op de wedstrijd kon betekenen. Tijdens het laatste gedeelte van de warming-up kwam Anton naar me toe en vertelde dat ik er rekening mee moest houden dat ik alsnog zou spelen. Dat was best even schakelen. Ik voelde me een beetje misselijk, wat spanning in het lichaam, misschien was de koffie verkeerd gevallen; geen idee eigenlijk. 

Uiteindelijk kon Mickey Swart niet spelen en dan is het zo ver. De duidelijk omlijnde opdracht was geduld uitoefenen en bouwen aan partnerships. Van nature is dat mijn speelwijze dus hoefde ik niet ineens aan hele andere dingen te gaan denken.”

En hoe ging in het veld?

“Eenmaal op de pitch voelde ik me goed. Ik was geconcentreerd en het samenspel in de partnerships verliep goed. Tussen het batten door probeer je even te ontspannen, je maakt een grapje, zegt wat over de bowler of het wicket. Als de ander het wat moeilijk heeft, spreek je hem moed in, ‘let wat meer daar op’, ‘die bowler probeert dit te doen’ of alleen maar ‘kom op’. Met elke speler is er een ander samenspel, dat ligt aan de manier waarop een ieder speelt. Met Peter Borren had ik bijvoorbeeld de afspraak dat hij wat meer risico’s zou nemen en ik voor de continuïteit zou gaan, geen rare dingen doen, stick to the plan in feite. “

Wat gebeurt er met je als de 100 steeds dichterbij komt?

“Naarmate die 100 dichterbij komt moet je jezelf beheersen om niet in de verleiding te komen om overhaast te werk te gaan. Geconcentreerd en solide blijven batten, de runs komen dan vanzelf. Geen langen halen, snel thuis. Het toeval wilde dat ik weer met Bukhari aan het batten was. In mei tijdens de Zuid Afrika ODI stond ik op 98 toen ik op een hele knullige manier uitging (Bukhari sloeg de stumps van Szwarczynski omver nadat de Zuidafrikaanse bowler er nog met een vingertje aan zat – JV). De samenwerking verliep weer goed. Toen ik eenmaal de 100 op het score bord staan, zit je op een emotionele high en suist de adrenaline door je heen. Tegelijk weet je dat het nog niet gedaan is. Hoe vaak zijn spelers niet uitgegaan vlak nadat ze de 100 gehaald hadden. De concentratie weer oppakken en stick to the plan. Dat was het devies.”

En hoe nu verder? Speel je tegen Kenia?

“We zullen moeten afwachten hoe de blessure van Swart zich ontwikkelt. Naast zijn batten, hebben we zijn bowlen natuurlijk ook nodig. Zoals eerder gezegd, er zijn een aantal spelers min of meer gelijkwaardig en de plaatsten zijn beperkt. Ik wacht rustig af, deze 129 zit ‘in the bag’ en pakken ze me niet meer af. En de fantastische setting van Pukekura Park voegde nog een extra dimensie toe, wat een mooie cricket ground is dat!”   

Eric Szwarczynski werd vanwege zijn prestatie (een score van 129 uit 155 ballen not out) uitgeroepen tot Man of the Match.

IMG_3395

 

1 reactie

  • “You can hear the ocean if you put this to your ea82#&r2.1; She placed the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is entirely off topic but I had to tell someone!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>