2015 World Cup Kwalificatiewedstrijden in Nieuw-Zeeland

Cricketers klaar voor Kenia

Donderdag speelt Nederland de laatste en belangrijke poulewedstrijd tegen Kenia. De opdracht is simpel: winnen om het lot in eigen handen te houden en tevens zoveel mogelijk punten mee te nemen naar de Super Six serie, die op 26, 28 en 30 januari wordt gespeeld. Alleen door winst in de resterende vier wedstrijden komt Nederland in de finale van het 2015 World Cup kwalificatietoernooi en kwalificeert zich daarmee automatisch voor het WK 2015. Voorafgaand aan de laatste poulewedstrijd blikken coach Anton Roux en allrounder Mudassar Bukhari kort terug op de gespeelde wedstrijden en kijken vooral uit naar de komende ontmoetingen.

 Nadat het kwalificatietoernooi voor de World T20 in Dubai succesvol was afgesloten, kregen de spelers een fitness programma mee om in de maand december verder aan hun conditie te werken. Hierdoor kon op het mede door ABNAMRO mogelijk gemaakte trainingskamp in Whangarei (Nieuw-Zeeland) de focus liggen op speltechnische elementen.

In de aanloop naar het toernooi werd in Tauranga tweemaal geoefend tegen respectievelijk Canada en VAE. Beide wedstrijden werden verloren. Deels omdat er veelvuldig zaken werden uitgeprobeerd voorafgaand aan de start van het toernooi.

Na winst op Oeganda, werd verloren van Namibië en herpakte het team zich weer tegen Papoea Nieuw-Guinea (PNG) waar overtuigend van werd gewonnen. Is bondscoach Anton Roux tevreden over het verloop van het toernooi tot op heden?

“Oeganda was een ideale tegenstander om tegen te beginnen, een goede ploeg maar we zijn gewoon beter. We speelden goed en behaalde een overtuigende overwinning. Na afloop van de wedstrijd tegen Namibië was ik, maar gelukkig ook het team, teleurgesteld. De wijze waarop we verloren was niet nodig geweest. Onze top batting order liet het en masse afweten, terwijl het target van 253 binnen bereik leek. De bowlers bowlden volgens plan en ondanks twee gemiste vangkansen, had ik goede moed bij de start van onze batting innings.”

 

IMG_8339 Anton Roux, bondscoach Nederlands Cricket Team

Na afloop van de wedstrijd voerde Roux een intens en open gesprek met de batsmen.

Wat heb je in dat gesprek van hen gevraagd? Wat wilde je dat er uit kwam?  

“Ik hoefde eigenlijk niet zoveel te doen, deze jongens weten dondersgoed waar het is misgegaan. Nadat iedereen zijn zegje had gedaan, zijn we gaan praten over ons plan van aanpak voor de volgende wedstrijden. Leren van je nederlagen en die ervaring meenemen naar de volgende wedstrijden.”

 Het batting plan draaide om geconcentreerd en solide batten en partnerships bouwen. Tegen PNG leek de top batting order een transformatie ondergaan te hebben waarbij de score van Eric Szwarczynski natuurlijk opviel met zijn 129 uit 155 ballen zonder zijn wicket te verliezen. Roux: “Tegen PNG heb ik het Nederlands Team gezien zoals ik denk dat ze kunnen spelen. Daar kon je zien dat het team, als het geconcentreerd speelt, heel erg goed kan cricketen. Ik was blij om het Eric zo goed te zien doen. We hebben genoeg kwaliteit om runs te scoren, maar dan moeten we wel aan de basics blijven vasthouden. Dan komen die runs vanzelf. Daar ben ik van overtuigd.”

Hoe schat je Kenia in, wat is je verwachting?

“Het is voor mij niet zo zeer van belang tegen wie we spelen, met alle respect voor de tegenstander van morgen uiteraard, maar hoe we zelf spelen. Voor mij staat voorop dat we ons als team moeten verbeteren. Morgen is een ODI (One Day International – JV) en de wedstrijd tegen Kenia zal extra intens beleefd worden. Het is een eer om zo’n wedstrijd te mogen spelen.”

Bukhari kijkt uit naar ontmoeting met Kenia

Mudassar Bukhari voelt zich goed als leading bowler in het Nederlands Team. De op het Cricket Gala van de KNCB tot ‘Speler van het Jaar in de Topklasse’ uitgeroepen speler van ACC is tevreden over de prestaties tot nu toe. Met name tegen PNG behaalde Bukhari aansprekende bowlingcijfers (10/15/3). Daarnaast stond Bukhari samen in het midden toen Eric Szwarczynski zijn century maakte, en zelf ook goed aan het batten was.

Mudassar Bukhari in actie tegen PNG

IMG_3215 IMG_3216

Hoe is dat, om Speler van het Jaar te zijn?

“Uiteraard voel ik me zeer vereerd om tot Speler van het Jaar uitgeroepen te worden. Daar spreekt veel waardering uit, zowel van mijn medespelers als van het publiek dat gestemd heeft. Daar wil ik iedereen voor bedanken. Maar ik ben ook veel dank verschuldigd aan het thuisfront. De hele maand november was ik in Dubai, 1 januari vertrokken we weer naar Nieuw-Zeeland, begin februari ben ik pas weer thuis. En dan vertrekken we weer rond 22 februari voor het World T20 in Bangladesh en kom ik pas weer eind maart in Nederland terug. Ik ben mijn vrouw en kind dankbaar dat ik in staat gesteld wordt om op deze wijze mijn sport te beoefenen en dat ik zo vaak met het Nederlands Team naar toernooien kan gaan.”

Wat is jouw rol in het Nederlands Team?

Mijn taak is eigenlijk tweeledig: als leading bowler word ik door de Captain (Peter Borren – JV) vaak vroeg ingezet om snel wickets te kunnen pakken. Daarmee heb je de kans om de toon in een inning te zetten. Tot op heden lukt dat aardig. Daarnaast moet ik als hard hitting middle order batsman veel runs maken om het rungemiddelde omhoog te brengen. Soms moet dat wat sneller gebeuren, een andere keer moet ik juist de wedstrijd naar een einde batten door wat meer behoudend te spelen.”

Ook Bukhari of Boekie zoals hij door zijn teamgenoten genoemd wordt, roemt de conditionele fitheid van de spelers van het Nederlands Team. Bukhari: “Na het World T20 kwalificatietoernooi in Dubai kregen we een op maat gemaakt programma mee om aan onze fitheid te werken in december. Dat betaalt zich nu dubbel en dwars uit. We zijn fitter dan ooit en er is niemand geblesseerd.”

Mede door de aanwezigheid van Ahsan Malik en Mudassar Bukhari gaat het team als het in het buitenland is, ook regelmatig gezamenlijk uit eten bij een Indiaas restaurant. Bukhari: “Ja, er begint zich een beetje een curry traditie te ontwikkelen. Dat komt niet zozeer door Ashan en mij, maar Ed (teammanager Ed van Nierop – JV) is ook een groot liefhebber van curry, dus we kunnen elkaar wel versterken… haha. Het kan niet altijd biefstuk, friet en sla of pasta zijn.”

Wat zijn je verwachtingen ten aanzien van de wedstrijd tegen Kenia?

Tegen Kenia moeten we er als team staan. De batsmen beginnen in vorm te komen en met de overwinning op PNG is het vertrouwen van het team toegenomen, We zitten er goed in. Normaal gesproken moeten we gewoon winnen van Kenia, met alle respect, maar zo is het nu eenmaal. Daar ben ik van overtuigd. En dan de Super Six serie, ik kijk er naar uit.”

 

1.274 reacties