Cricketers verliezen van Kenia en missen kwalificatie World Cup 2015

2015 World Cup Kwalificatiewedstrijden

Nederland heeft de belangrijke wedstrijd tegen Kenia op de Lincoln University Cricket Ground vlakbij Christchurch verloren. Nederland had een totaal van 265 runs in 50 overs neergezet. Het met veel passie en lef spelende Kenia slaagde er in om het target van 266 in 35.4 overs te bereiken. Drie ballen binnen het maximale aantal om vanwege een betere runrate boven Nederland te eindigen in de poule. Hierdoor is Nederland veroordeeld tot het spelen van twee wedstrijden in Tauranga op het noord-eiland, met de andere niet-gekwalificeerden teams Oeganda, Nepal en Canada.

Kenia won de toss en stuurde Nederland in om te batten. Het Nederlands team was op een plaats gewijzigd ten opzichte van de wedstrijd tegen Papoea Nieuw-Guinea, Michael Swart nam de plaats van Daan van Bunge in.

Nadat er vijf ballen gebowld waren, ging Stephen Myburgh uit zonder dat er een run op het bord stond. Donkere wolken leken zich onmiddellijk samen te pakken boven de Nederlandse top batting order. Openingsbatsman Eric Szwarczynski kreeg gezelschap van Wesley Barresi en door geconcentreerd en zorgvuldig batten werd een solide partnership opgebouwd van 136 runs in 31.3 overs. Szwarczynski batte wederom sterk; 57/94. Het runrate moest echter omhoog om een aanzienlijk target voor Kenia neer te zetten. Barresi weerde zich kranig aan bat en zag achtereenvolgens Borren (28/18), Swart (29/28), Bukhari (4/4) en Cooper (3/2) aan het wicket verschijnen. Barresi scoorde een century, 137 uit 150 ballen. Wesley Barresi: “Ik had ’s ochtends een goed gevoel, dat naarmate de ochtend vorderde, steeds beter werd. Ik wilde in deze kwalificatieserie een century gaan scoren.”

Beide teams wisten bij de start van de tweede innings dat het target van 266 in 36.0 overs key zou zijn. In 36.0 zou Kenia op een betere run rate doorgaan ten koste van Nederland, bij 36,1 zou oranje kwalificeren voor de Super Sixes.
De Keniaanse batsmen gingen er vol voor en de Nederlandse bowlers kregen maar moeilijk vat op de ontketende openers. Het lef van de Kenianen betaalde zich vanaf bal één uit in een hoge runrate van boven de 7 per over. Na 50 minuten stonden er al 100 runs uit 79 ballen op het scorebord. Een gemiste vangkans toen Kenia op 104 runs stond, bleek achteraf gezien een dure misser te zijn. Na 108 minuten had Kenia al 200 runs op de teller staan. Toen het tweede wicket viel, had Kenia nog 91 runs uit 12 overs nodig. Er was nog van alles mogelijk. De Keniaanse batsman Irfan Karim legde met zijn century (108/84) de basis voor de overwinning. Nadat hij in de 31e over uitging, vielen er nog drie Keniaanse wickets in de volgende vier overs. Maar de Kenianen bleven hun runs scoren zodat in de 35e over het doek viel voor het Nederlands team.

Als Nederland vandaag had gewonnen van Kenia had het goede zaken gedaan omdat punten uit de groepsfase zouden meeverhuizen naar de Super Sixes fase. Grote concurrent in de poule Namibië scoorde slechts 163 tegen het verrassend sterke Papoea Nieuw-Guinea, PNG won met 8 wickets. In de andere poule won Schotland overtuigend van Canada en won Verenigde Arabische Emiraten van Hong Kong. Daardoor eindigde ieder team dat die Super Sixes fase bereikte op gelijke hoogte.

Voor de wedstrijdstatistieken:

http://www.icc-cricket.com/cricket-world-cup/match/cwcq-2014/29

1.277 reacties