Barresi scoort hoogste aantal runs ooit in ODI door Nederlandse batsman

Wesley Barresi over zijn 137 runs en de wedstrijd tegen Kenia

In de verloren wedstrijd tegen Kenia scoorde batsman Wesley Barresi 137 not out uit 150 ballen. Zijn eerste century en tevens de hoogste score ooit in een one day international (ODI) van een Nederlandse cricketer. Een persoonlijke triomf die in schril contract staat met de dramatisch verloren wedstrijd tegen Kenia en het missen van de Super Sixes fase van het 2015 Cricket World Cup Qualifier.

Hoe heb je dit kwalificatietoernooi tot op heden ervaren?

“Ik had hoge verwachtingen voorafgaand aan dit toernooi en was er van overtuigd, net als de rest van het team, dat we het goed zouden doen. Het vertrouwen in elkaar, zeker na de succesvol verlopen kwalificatie in Dubai voor de World T20, was groot. Ook het vertrouwen in mijn eigen spel en in onze teamperformance was groot. Ik denk dat iedereen verwacht had dat we ons voor de Super Six zouden kwalificeren en dan all the way zouden gaan tot in de finale. De teleurstelling is zeer groot en die wordt door iedereen in het team gedeeld.”

 En hoe nu verder?

“Het is belangrijk dat we ons herstellen en ons nu gaan focussen op de eerstvolgende wedstrijd tegen Nepal. Eerst Nepal, dan pas nadenken over de volgende wedstrijd. Die twee wedstrijden gewoon winnen en dan als zevende eindigen, het hoogst haalbare in deze omstandigheden. Het gaat om onze persoonlijke eergevoel, maar ook om de toekomst van het Nederlandse cricket. Geen idee wat de ICC gaat besluiten maar hopelijk blijven we in de First Division van Associate Members.”

Hoe heb je de wedstrijd tegen Kenia beleefd?

“Qua voorbereiding eigenlijk als elke andere, ook al was het een ODI. Het was jammer dat we Myburgh (0/5) vroeg verloren. Ik had geen specifiek doel voor ogen toen ik aan bat stond. Szwarczynski en ik moesten de wedstrijd stabiliseren, aan ons partnership bouwen en runs maken. Kenia echter bowlde zeer goed, on-line en diepe ballen. Eric en ik hadden een runrate in ons hoofd van rond de 255-260, we bleven steady op een runrate van 4,5-5 koersen, nog afgezien van wat de powerplay in de laatste tien overs ons nog kon brengen. Na onze innings dacht ik dat we met die 265 een goede score hadden neergezet. Achteraf kan je de conclusie trekken dat we meer runs hadden moeten maken maar achteraf praten is altijd makkelijk.

De tweede innings was bizar, het leek wel een ‘warzone’. Ik was geconcentreerd achter het wicket, als wicketkeeper zie je alles voor je neus gebeuren en je hebt in feite heel weinig invloed. Het was erg om het te zien gebeuren, die Kenianen bleven alles wegslaan met een onwaarschijnlijk hoge runrate. Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt. Het voelde onwerkelijk aan, ik voelde me als een toeschouwer in mijn eigen wedstrijd, het was bizar. Achteraf kan je concluderen dat we een aantal zaken anders hadden moeten doen. We realiseerden ons welke belangen er op het spel stonden voor het Nederlandse cricket en we wisten dat we ze onder de 36,1 overs moesten houden voordat ze ons target van 266 scoorden om door te gaan op run rate. We hebben nooit gedacht dat zij in de buurt van zo’n hoge runrate zouden komen.”

IMG_3568 Anton Roux feliciteert Wesley Barresi.

Wat gebeurt er met je als de 100 steeds dichterbij komt?

“Tijdens de wedstrijd ben ik geconcentreerd blijven batten. Ik heb hard gewerkt om beter te worden, veel aan strength en conditioning training gedaan om echt superfit te worden. Veel tijd doorgebracht in de fitness. Daarnaast veel geoefend in de nets, ik heb veel gebat. Hoe vaker ik oefen, hoe beter ik word, dat principe gaat echt op voor mij.  

Het is magisch om zo iets te bereiken. Tijdens de wedstrijd heb ik het scorebord niet speciaal in de gaten gehouden, ik was teveel bezig met de runrate. Toen ik rond de 75-80 runs scoorde, dwaalde mijn gedachten heel even af “ik heb nog maar een paar runs nodig voor mijn honderd”, maar die gedachte heb ik snel verdrongen. Ik heb me weer geconcentreerd op het batten en beperkte me weer tot het in de gaten houden van de runrate. Bij de 30 overs drinks break kreeg ik te horen dat ik moest blijven staan en dat heb ik volgehouden.”

Moet voor jou heel raar geweest zijn; een persoonlijk succes en het missen van kwalificatie, had je een dubbel gevoel na afloop?

“Ja, twee werelden, het was surrealistisch. Ik maak mijn eerste century en de hoogste ooit voor een Nederlandse batsman in een ODI en we verliezen van Kenia en zijn uitgeschakeld voor kwalificatie voor de 2015 World Cup. ‘I was over the moon and at the same time I felt heart broken.’ Het besef dat je verloren hebt, na mijn eigen prestatie, ik kan er moeilijk bij, nog steeds. Persoonlijk zit je op een high en met het team zit je op een low. Dat is verdraaid lastig.” 

IMG_3311

Wesle Barresi and liaison Kirk Doyle

 

1.265 reacties